Yleiset koronaohjeet Suomessa

Kansallisia ohjeita koronavirusaikana antavat Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Työterveyslaitos. Päivittyvä kooste eri tahojen ohjeista löytyy THL:n vammaispalvelujen käsikirjasta https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/ajankohtaista/koronavirus-ja-vammaispalvelut

Tarkista oman paikkakuntasi ohjeistus

Alueellisia ja paikallisia ohjeita antavat AVIt ja kunnat. Nämä ohjeet ja suositukset vaihtelevat olennaisella tavalla tartuntatilanteen mukaan, joten ne on aina syytä tarkistaa oman Avin ja kunnan sivuilta. AVIt antavat ohjeet myös erilaisille ravintoloille ja kahviloille.

Alueellisia ohjeita ja suosituksia antavat myös sairaanhoitopiirit, ja oman sairaanhoitopiirin ohjeet ovat elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjille ja työntekijäringeille olennaisia seurattavia.

Liikennevalomalli tartuntatilanteen mukaan

Suomessa on voimassa kolmiportainen malli koronatilanteiden ohjeistuksessa. THL kutsuu mallia liikennevalomalliksi. Sitä sovelletaan maamme eri aluilla vallitsevan tilanteen mukaisesti. Tarkista aina millä tasolla oma paikkakuntasi kulloinkin on.

Perustaso

Perustasolla rajoitukset ovat maltillisia. Lähikontaktien välttäminen, käsi- ja yskimishygienia sekä oireisena kotiin jääminen ovat kaikkia koskevia suosituksia korona-aikana. Samoin maskin käyttäminen silloin, kun turvavälejä ei voi pitää.

Maskin käyttöä julkisissa liikennevälineissä suositellaan. Samoin kun on menossa koronatestiin tai odottaa sen tulosta.

Yli 50 ihmisen tilaisuuksia voidaan järjestää, kunhan huolehditaan turvaväleistä ja muista varotoimista.

Kiihtymisvaihe

Kiihtymisvaiheessa suositellaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä. Yleisötilaisuuksia rajataan puoleen paikkamäärästä. Samoin julkisiin tiloihin otetaan vain puolet asiakasmääristä ja turvavälit pyritään pitämään.

Harrastustoiminta on järjestettävä lähikontakteja välttäen. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään, mikäli tartuntariski on korkea.

Maskia suositellaan käytettäväksi myös julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa, posteissa, kirjastoissa ja kirkoissa ja elokuvateattereissa.

Leviämisvaihe

Leviämisvaiheessa ei suositella enää yli 10 hengen yksityistilaisuuksia. Yleisötilaisuudet voidaan kieltää kokonaan.

Kaikki aikuisten ryhmäharrastukset keskeytetään ja julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan. Maskia suositellaan joukkoliikenteen ja julkisten tilojen lisäksi myös takseissa, käytännössä siis kaikkialla paitsi ulkoilmassa turvavälein liikuttaessa.

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Hengityslaitepotilaat ry on tärkeä tuki

Tänään 11.9. Helsingin Säätytalon edessä osoitetaan mieltä suunniteltuja sote-järjestöjen rahoituksen leikkauksia vastaan. Myös Hengityslaitepotilaat ry ilmaisee huolensa leikkaussuunnitelmista. Hengityslaitepotilaat ry:tä tarvitaan jatkossakin, sillä yhdistyksemme lisäksi

Lue lisää »

Etävuosikokous la 22.8.

Keväällä yhdistyksemme päätti poikkeuslain turvin siirtää Hengityslaitepotilaat ry:n sääntömääräisen vuosikokouksen loppukesään. Koronan toinen aalto on antanut merkkejä tulostaan, siksi yhdistyksen hallitus päätti toteuttaa vuosikokouksen etäyhteydellä.Sääntömääräinen

Lue lisää »
Skip to content