Elämää ylläpitävä hengitystukihoito

Täältä löydät tietoa elämää ylläpitävästä hengitystukihoidosta ja siihen liittyvistä teemoista.

Voit ehdottaa aiheita ja valmiita tekstejä yhteydenottolomakkeen kautta. Lomakkeen löydät täältä.
 

Mitä on elämää ylläpitävä hengitystukihoito

Pitkäaikaisen hengitystukihoidon tarve syntyy hengitysvajauksesta ja voi aiheutua monesta syystä erilaisten sairauksien tai vammojen takia.

Mikä on hengityshalvaus?

Hengityshalvaus-sanalla viitataan siihen, että ihminen tarvitsee hengissä säilyäkseen hengitystukea. Hengityshalvaus ei ole diagnoosi, vaan hallinnollinen päätös, joka koskee elämää ylläpitävän hengitystukihoidon järjestämistä.

Trakeostomia

Trakeostomia tehdään, jotta hengittäminen helpottuu. Syynä voi olla ylähengitysteiden ahtautuminen, esimerkiksi kasvaimen tai allergiakohtauksen takia. Toinen syy on tarve hengityksen avustamiseen, eli hengityslaitteen käyttö.

Miltä tuntuu olla hengityskoneessa?

Minä olen elänyt hengityskoneen kanssa vuosikymmeniä. Sen tarve liittyy minulla olevaan harvinaiseen lihasheikkouteen, joka vaikuttaa myös hengityslihaksistooni. Kun hengitysongelmani alkoivat 37 vuotta sitten, sain kokemusta sairaalassa käytettävistä hengityskoneista....

Hitaasti etenevän hengitysvajeen tunnistaminen

Keuhkojen tehtävä on tuoda elimistöön happea ja poistaa sieltä hiilidioksidia. Toimiakseen hyvin tässä tehtävässä keuhkot tarvitsevat avukseen hengityslihaksia.

Mikä on vammaispalvelulain uudistus

Vammaispalvelulakia ollaan kirjoittamassa lähes kokonaan uusiksi. Uudistuksen yhteydessä hengityshalvausstatus olisi poistumassa lainsäädännöstä. Uuden lain pitäisi tulla voimaan tammikuussa 2023. Siirtymäaikaa olisi tulossa vuoden 2025 loppuun saakka.

Miten hengityshalvausstatuksen saaneiden palvelut järjestetään

Hengitystuesta huolehtiminen järjestetään kotona yleensä työntekijäringin avulla. Osa sairaaloista palkkaa itse työntekijät työskentelemään hengityshalvausstatuksen omaavan kotona, osa sairaaloista on kilpailuttanut kotiin tuotavat työntekijäpalvelut. Myös kunta saattaa olla työntekijäringin järjestäjä.

Invasiivinen hengitystukihoito

Lääketieteellinen selitys invasiivisesta hengitystukihoidosta. Esitelmä vuodelta 2015. Video ja diat.

Tietoa päivystykselle ja sairaalaan

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä saattaa äkillisessä tilanteessa päätyä terveydenhuollossa sellaiseen paikkaan, jossa hengitystukihoidon tuntemus on rajallista. Oheinen lomake täytettynä antaa kulloisellekin hoitavalle taholle niitä tietoja, joita se tarvitsee. Tulosta ja täytä, ja pidä aina mukanasi!

Skip to content