Jos hengityshalvausstatuksen omaaja epäilee koronavirustartuntaa

Monia askarruttaa kuinka toimitaan tilanteessa, jossa statuksen omaava saa hengitystieinfektio-oireita, joiden epäilee olevan muuta kuin tavallinen flunssa tai kun työntekijälle tulee hengitystieinfektio-oireita? Keneen otetaan yhteyttä? Tämän takia yhdistyksemme on tiedustellut sairaanhoitopiireiltä hengityshalvausstatuksen omaaville tarkoitettuja ohjeita koronaviruksen varalta. Lähtökohtaisesti jokainen sairaanhoitopiiri vastaa itsenäisesti hengityshalvausstatuksen omaavien hoidon järjestämisestä, myös COVID 19 infektion aikana. Olemme saaneet vastauksen kolmesta yksiköstä. Tässä niistä poimittuja toimintaohjeita. Varmimman ohjeen jokainen saa kysymällä omasta hoitovastuuyksiköstään.

Jos statuksen omaava saa hengitystieinfektio-oireita, niin silloin soitetaan omaan yksikköön sen hetkisten ohjeiden saamiseksi. Jos päädytään ottamaan koronatesti, testaustulokset pyritään antamaan niin pian kuin mahdollista. Työntekijän oireillessa yhteydenotto tehdään työterveyshuoltoon olemassa olevien kanavien kautta.

Hengityshalvaustiimeihin toimitetaan tarvittavia suojavarusteita tilanteen mukaisesti. Jos suojavarusteissa on jotain puutetta, tiimin työntekijöitä pyydetään ottamaan yhteyttä koordinoivaan sairaanhoitajaan tai muuhun yhteyshenkilöön.

Valitettavasti kaikkiin tartuntaan liittyviin kysymyksiin ei ole tällä hetkellä vastausta. Taudin saamisen välttämiseksi on tärkeintä minimoida kaikki sosiaalinen kanssakäyminen ja noudattaa erityistä käsi- ja yskimishygieniaa sekä puhdistaa tarkasti kaikki pinnat, vetimet ja laitteet hoitotoimenpiteiden läheisyydestä. Kodin ulkopuolella on syytä liikkua vain todella välttämättömissä asioissa, kuten esimerkiksi lääkärikäynti. Koronaepidemiaohjeistus ja toimintatavat voivat muuttua äkillisestikin, jonka takia kannattaa seurata THL:n sivustoa.

Tällä hetkellä elämme poikkeuksellisia aikoja. Yritetään yhdessä tukea toisiamme ja löytää vastaukset askarruttaviin asioihin. Jokaisella on myös vastuu huolehtia itsestään ja toisista ja huomioida poikkeusolojen takia annetut määräykset ja suositukset.

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Hengityshalvausasioita webinaarissa 31.3.

Korona-ajan takia viime kesästä tälle keväälle siirtynyt Täysin palkein – lisää laatua hengityshalvauspalveluihin -tilaisuus pidettiin vihdoin 31.3. etäyhteyksin. Webinaarin ensimmäinen puhuja Päivi Nurmi-Koikkalainen THL:stä pohti

Lue lisää »
Skip to content